Всичко, което трябва да знаем за пастите за зъби

Всичко, което трябва да знаем за пастите за зъби

Здравата устна кухина предполага здрави венци и зъби. Едно от средствата, от които зависи нейната ефективност е пастата за зъби, която изпълнява различни функции в оралната хигиена.

Разнообразието от видове и марки паста за зъби е огромно. Пазарът е пренаситен. Постоянно гледаме реклами по телевизията, които не спират да ни убеждават, че точно тази паста за зъби е перфектната за нас. Точно многобройните реклами и честото им въртене по различните телевизионни канали ни вменяват чувството, че трябва да си купим по една от всяка марка, за да сме със здрави и бели зъби. Абстрахирайте се от рекламите и се консултирайте със специалисти. Като такива, ще разгледаме основните видове паста за зъби и ситуациите, в които е повече от препоръчително да използваме всяка една от тях. От съществено значение е продуктът да е с доказан произход, тестван и препоръчан от специалист.

За съставът на пастите за зъби

Абразиви, вкусови коригенти, подсладители, детергенти, овлажнители, оцветители, предпазващи вещества. Всички те се използват в състава на пастите за зъби. Ще разгледаме основните поотделно.

  • Абразиви – въздействието им върху емайла на зъба е почистващо и полиращо. Всяко абразивно съединение притежава определена степен на твърдост и дисперсност, от които зависи абразивността му.
  • Подсладители – значително подобряват вкусовите качества на пастата за зъби.
  • Овлажнители – осигуряват влажността и пластичността на пастата. Към тях спадат глицерин, сорбитол и полиетиленгликол.
  • Предпазители – спомагат за предотвратяването на микробната инвазия в пастата за зъби.
  • Свързващи съставки – определят агрегатната устойчивост на пастата. Те редуцират отделянето на твърдата от течната съставка. За целта често се употребяват органични хидрофилни колоиди, които са получени на основата на морски водорасли и др.
  • Профилактични компоненти – повишават резистентността на емайла. Също така те потискат натрупването на плака и имат противовъзпалитено действие.

В дентална клиника Францови ще получите изчерпателни и професионални съвети, свързани с правилната грижа за вашата устна кухина. Екипът на клиниката е специализиран в напредналата диагностика и лечение на зъбни заболявания. Свържете се с нас и се доверете на доказания и утвърден професионализъм. Ние гарантираме цялостна диагностика и предлагаме различни форми на дентална помощ, хирургични и козметични процедури.

Share:

Comments are closed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook