Зъбът и неговата анатомия

Зъбът и неговата анатомия

Няма човек, който да не осъзнава колко е важна грижата за зъбите. Те са основната част на дъвкателния апарат. Основните им функции са свързани с отхапване, разкъсване и дъвчене на консумираната от нас храна. Но каква е анатомията на нашите зъби? Ние събрахме цялата значима информация на едно място.

Частите на зъба

Ще започнем с частите на зъба. Той се състои от коронка, корен и шийка.  В различните групи зъби, коронката има различна форма и големина. По нея се разполагат изпъкналости, които се наричат туберкули – средно от 2 до 5. Благодарение на зъбната коронка ние откъсваме, раздробяваме и дъвчем храната. Коренът на зъба е разположен в челюстта. Зъбните корени могат да бъдат един, два или три. Шийката е стеснена и плътно обхваната от лигавичен венечен ръб и разделя корена от коронката.

Строеж на зъба

Най-твърдата тъкан в човешкия организъм е зъбният емайл. Към зъбната шийка той постепенно се изтънява. Отвън зъбният корен е покрит с цимент. Циментът е по-дебел в кореновия връх и по-тънък в шийката. В него се включват влакната на периодонциума. Те свързват корена на зъба с алвеоларната кост.

Дентин и пулпа

Основната тъкан, която изгражда зъба е дентинът. Разполага се между цимента, пулпната камера и емайла. Дентинът е изключително чувствителен на физични, химични и механични дразнители.

Зъбната пулпа е в централната част на зъба, разположена в пулпната камера. Тя е изпълнена с мека съединителна тъкан – богато кръвоснабдена и инервирана от нервни окончания, навлизащи през кореновия връх. При нараняване пулпата кърви обилно и причинява почти непоносима болка.

Болката в зъба

Всяка болка, свързана със зъба, независимо от нейната сила, е изключително неприятна. Тя може да бъде пулсираща, пронизваща и дифузно да се разпространява.

Ние, екипът на дентална клиника Францови съветваме всички наши клиенти да се грижат редовно за своите зъби и поне два пъти в годината да намират време за профилактичен преглед. Ако усетите слаба болка в зъба не чакайте и не отлагайте, защото тя няма да премине от само себе си. Свържете се с нас, за да успеем да отстраним навременно и адекватно възникналия проблем.

Share:

Comments are closed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook