Що е то зъбен кариес и защо е опасен

Що е то зъбен кариес и защо е опасен

Зъбният кариес е разрушение на твърдите тъкани на зъба. Той е един от най-разпространените здравословни проблеми в цял свят. Лечението на кариеса включва почистване на увредените тъкани и запълване на дефекта – поставяне на изкуствен материал, наречен пломба.

Развитието на кариеса преминава през няколко етапа. Първият етап е стадият на деминерализация на емайла. Вторият е т. нар. повърхностен кариес. Ако не се предприемат действия по неговото лекуване, той се превръща в среден кариес, който може да нарасне в дълбок кариес. Лечението му е лесно и безболезнено, но само в началните етапи на неговото развитие.

 

Причини и фактори за развитие

Факторите за развитието на кариеса са свързани с генетиката и с начина на живот. Лошата хигиена, храните богати на захар и киселинните храни са сред основните причини за появата му. Те повишават риска за неговото развитие. При лоша зъбна хигиена, продължителността на действие на киселините се удължава. За отрицателен период след разграждането на храната те атакуват емайла на зъбите и започват да му вредят.

Самото развитие на зъбния кариес е продължително. Може да отнеме месеци, дори години. Рядко този процес е бърз. В повечето случаи е безболезнен, но може да достигне значителни размери във вътрешността на зъба. Когато кариесът е дълбок засяга пулпата на зъба и се превръща в пулпит.

Сред петте най-значителни риска за поява и развитие на зъбен кариес са:

  • Енергийните (спортни) и газирани напитки
  • Честото междинно хранене
  • Неправилното миене на зъбите или липсата на зъбна хигиена
  • Нисък прием на флуориди
  • Неправилните дентални възстановявания

Разбира се, симптомите за наличие на зъбен кариес варират в огромни граници, спрямо различни фактори. Когато кариесът е начален има възможност и да нямате никакви симптоми.

Превенция

Превенцията е от съществено значение за вас и вашето семейство. Повечето от нас са свикнали да посещават своя зъболекар само при наличие на болка. Малцина от нас отделят време за контролен профилактичен преглед.  Редовното посещаване на дентална клиника ще ви спести доста главоболия и болки. Доверете се на доказан и утвърден екип от професионалисти, който ще предприеми навременни и адекватни мерки по отстраняването на вашите проблеми.

Share:

Comments are closed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Facebook